Energie

05/01/2012

Definitie van de competentie energie

Gedurende een langere periode zeer actief zijn als dat nodig is. Hard werken, uithoudingsvermogen hebben.

Indicatoren van energie

 • Tempo: maakt tempo. Kan veel doen in korte tijd. Heeft een hoog werktempo.
 • Vitaliteit: is niet snel moe. Onvermoeibaar. Beschikt over veel werkkracht. Toont uithoudingsvermogen. Kan lange dagen maken.
 • Doorgaan: gaat energiek door bij vermoeidheid. Neemt slechts korte pauzes. Werkt hard. Houdt het tempo erin.
 • Veerkrachtig: is na lange inspanningen snel weer ‘de oude’. Heeft geen lange hersteltijd nodig.
 • Actiebereid: gaat vlot tot actie over. Vlotte aanpakker. Voegt de daad bij het woord. Heeft geen lange aanloop nodig. Is steeds bezig.

Ontwikkelbaarheid van de competentie energie

De competentie energie is moeilijk te ontwikkelen (niveau IV). Er zijn grote verschillen in de hoeveelheid energie die mensen beschikbaar hebben.  De hoeveelheid energie die mensen beschikbaar hebben, wordt grotendeels bepaald door het (aangeboren) temperament. Er bestaan bijvoorbeeld grote verschillen in bioritmen en sommige mensen hebben van nature weinig slaap nodig. Naast temperament speelt actiebereidheid een grote rol bij deze competentie.

Ontwikkelbaarheid van energie in combinatie met het Octogram

Energie is makkelijker te ontwikkelen voor: presteerders, zij hebben van nature meer energie, zijn vaak sterk doelgericht waardoor zij zich goed kunnen focussen en hun energie goed kunnen doseren. Tevens hebben presteerders doorgaans een hoge actiebereidheid. Het zijn echt doeners die door hun hoge energieniveau een hoge productiviteit aan de dag kunnen leggen.

Energie is moeilijker te ontwikkelen voor: analytici, helpers en teamspelers. Analytici zijn steeds bezig feiten te verzamelen om zaken zeker te weten. Zij dreigen zichzelf hierdoor onnodig te vermoeien. Helpers en teamspelers verliezen meer energie aan hun omgeving en andere mensen waardoor zij eerder vermoeid zijn.

Ontwikkelen van de competentie energie

Belemmerende overtuigingen bij het ontwikkelen van energie

 • Je moet zuinig zijn met je energie want je hebt het in geringe mate.
 • Je moet veel slapen om de volgende dag energiek te zijn.
 • Energie heb je of je hebt het niet.

Helpende overtuigingen bij het ontwikkelen van energie

 • Energie krijg je door gezond te leven en gezond te eten.
 • Beweging en geestelijke ontspanning geven energie.
 • Energie krijg je juist door een actief leven te leiden.
 • Door te doen waar je goed in bent en wat je leuk vindt krijg je meer energie .

Tips voor de ontwikkeling

Ondanks dat er grote verschillen bestaan tussen de hoeveelheid energie die mensen hebben en dat het lastig te ontwikkelen is zijn er wel manieren om meer energie tot je beschikking te krijgen. Denk aan gezond leven: regelmatig rust nemen, voldoende bewegen en gezond eten. Maat houden met oppeppende middelen zoals alcohol en nicotine is eveneens van belang. Deze middelen werken maar kort en  tijdelijk, op de lange termijn geven ze eerder minder dan meer energie. Het kan zeer behulpzaam zijn om te mediteren of op andere wijze regelmatig te zorgen dat je gedachten tot rust komen. Leer afstand te nemen van je zorgen, want de wereld wordt nooit volmaakt. Er valt altijd wel wat te tobben en malende gedachten zijn de grootste killer voor je energie. Inzicht in je eigen bioritme en je leven hierop zoveel mogelijk aanpassen door regelmaat kan ook meer energie geven. Tenslotte is zelfkennis van belang, weet waar jij energie van krijgt in je werk maar ook privé.

Wil je weten of energie voor jouw kandidaat makkelijk te ontwikkelen is? Zet dan de Competentie Indicator in!

Leave a Comment

Previous post:

Next post: